Gezondheidscentrum Katendrecht

In het nieuwe woon- en werkgebied Katendrecht in Rotterdam, kocht onze opdrachtgever een dubbelhoge casco ruimte van 500m2 met zicht op de Maashaven. Onze opdracht was om hierin een tussenvloer aan te brengen en op de eerste verdieping een vooruitstrevend gezondheidscentrum te realiseren voor meerdere huisartsen en psychologen. De gerealiseerde groepspraktijk maakt optimaal gebruik van de locatie en combineert collectieve voorzieningen met flexibele werkplekken.

We konden de opdrachtgever overtuigen om de entreeruimte als dubbelhoge ruimte te situeren op de meest prominente hoek van het gezondheidscentrum, aan de waterkant. Het verlies van dit vloeroppervlak op de eerste verdieping is gecompenseerd door een representatieve entreeruimte met een ruime trap en een sculpturaal kunstwerk dat midden in de entreeruimte hangt. De ruimte is het visitekaartje geworden van het medisch centrum en vormt de natuurlijke overgang van de publieke ruimte naar de private praktijk.

Ontvangstbalie en wachtruimte zijn beide gesitueerd op de eerste verdieping, met zicht op de Maashaven, en staan in open verbinding met de entreeruimte. Deze open semi-publieke ruimte wordt gescheiden van de spreekkamers en overige behandelkamers door glazen deuren, die alleen door het personeel geopend kunnen worden. De transparantie van het glas zorgt voor zichtlijnen door de hele praktijk en een gevoel van overzicht en veiligheid, terwijl de functionaliteit van het gezondheidscentrum gewaarborgd blijft.

Het hart van het centrum bestaat uit twee strak vormgegeven volumes, waarin zich alle collectieve voorzieningen bevinden: de voorraden aan medicijnen en overige medische benodigdheden, verrijdbare trolleys voor de bevoorrading van de spreekkamers, een prikkamer, een koffienis, en sanitaire voorzieningen. Aan weerszijden van deze centrale volumes bevindt zich een brede gang, waaraan de spreekkamers, verrichtingenkamer, POH-kamer en assistentenkamer zijn gesitueerd.

De spreekkamers zelf zijn ingericht als flexibele werkplekken en bieden de artsen een identieke inrichting. Een groot binnenraam met geïntegreerde lamellen, in de scheidingswand tussen gang en spreekkamer, zorgt voor zowel privacy, als interactie en daglicht in het centrum. De borstwering in de spreekkamers is vormgegeven als een diepe maatwerk kast met wasttafel, waarin tijdelijk persoonlijke benodigdheden kunnen worden opgeborgen. De in het ontwerp geïntegreerde kastruimten dragen bij aan een flexibele werkcultuur en een professionele, rustgevende sfeer.

De interieurbouw in de semi-publieke ruimten is volledig bekleed met walnotenfineer. Dit materiaal zorgt in dit deel van het centrum voor een warme en representatieve atmosfeer, en een aangenaam contrast met de grijze basiskleuren van het interieur. In de private spreekkamers daarentegen, zijn de kasten bekleed met eikenfineer, wat juist de functionele uitstraling versterkt van deze met daglicht gevulde ruimten.

Door zijn krachtige blauwe kleur vormt ook het drie meter hoge kunstwerk van ontwerper Siba Sahabi een belangrijk kleuraccent. Het werk in de entreeruimte is voor dit project op maat ontworpen en wordt ‘s-avonds aangelicht. De abstracte vorm en geometrische patronen sluiten aan bij de kunsthistorische traditie van het Midden-Oosten, waardoor de installatie voor het multiculturele patiëntenbestand tevens een verbindende werking heeft. Sahabi deed in 2019 onderzoek naar de beleving van tijd en het wachten in de zorg. Kunst kan volgens haar een positieve invloed hebben op het welbevinden van patiënten en familieleden.

 

Locatie: Rotterdam, Netherlands
Jaar: 2021-2022
Status: Completed
Opdrachtgever: CareXL
Projectteam: Serge Schoemaker, Farimah Chaman Zadeh
Kunstwerk: Siba Sahabi, Merijn Sebée
Fotografie: MWA Hart Nibbrig

Lees meerSluiten