Huisartsenpraktijk Coolhaven

Deze groepspraktijk is gelegen in het ontwikkelde havengebied Coolhaven in Rotterdam. De praktijk bevindt zich op de begane grond van de nieuwe wijk LittleC, die bestaat uit in totaal vijftien industrieel vormgegeven woon- en kantoorgebouwen. In deze levendige buurt wilde onze opdrachtgever een nieuwe praktijk voor meerdere huisartsen openen en kocht hiervoor een casco ruimte van 150m2 in de zuidoostelijke hoek van het woon/werk-complex.

De gezondheidspraktijk weerspiegelt een trend: steeds meer huisartsen werken met andere huisartsen samen op één adres. Vooral in de grote Nederlandse steden zijn groepspraktijken inmiddels een vertrouwd beeld. Echter, de inrichting van deze praktijken laat nogal eens te wensen over. Door een pragmatische en onpersoonlijke aanpak wordt er zelden goed over het interieur nagedacht. Bij dit project in Rotterdan wilden we het beste van twee werelden: een persoonlijke, warme uitstraling en een flexibele inrichting, die de voordelen van een groepspraktijk biedt.

De basis van het ontwerp bestaat uit twee verdiepingshoge kastenwanden, die in de plattegrond loodrecht op elkaar zijn geplaatst. De kastenwanden zorgen voor een duidelijke ruimteverdeling en heldere zichtlijnen, en bieden de drie spreekkamers alle nodige medische apparatuur en bergruimte. Elke spreekkamer beschikt over dezelfde uitrusting, waardoor de kamers door de artsen als flexibele werkplekken gebruikt kunnen worden. De massieve kastenwanden dragen tevens bij aan een optimale geluidswering tussen de spreekkamers.

Door de hoge kastenwanden volledig met eikenfineer te bekleden, draagt het interieurontwerp bij aan een warme, persoonlijke uitstraling van de huisartsenpraktijk. Het hout creeert een gevoel van behaaglijkheid. Verder gaat de overmaat aan bergruimte een verrommeling van de praktijk tegen en voorkomt de plaatsing van individuele, losse kastelementen. Het minimalistische, met zorg ontworpen interieur biedt de patienten een gevoel van rust en veiligheid.

De verrichtingenkamer bevindt zich in het hart van de groepspraktijk en is daardoor bereikbaar en bruikbaar voor alle artsen. Ook de voorraadkasten zijn geintergreerd in het ontwerp en bevinden zich in de verdiepingshoge, houten kastenwanden op de gang, toegankelijk voor zowel artsen als assistenten. De entreebalie, die een integraal onderdeel vormt van het ruimtelijke interieurontwerp, zorgt voor contact met en zicht op de wachtkamer vanuit de back office.

 

Locatie: Rotterdam, Nederland
Jaar: 2021-2022
Status: Opgeleverd
Opdrachtgever: CareXL
Projectteam: Serge Schoemaker, Farimah Chaman Zadeh
Fotografie: MWA Hart Nibbrig

Lees meerSluiten