Studio Molenpolder

Het idee om deze kleine hooischuur te transformeren ontstond tijdens de zoektocht naar een geschikte werkplek voor onze opdrachtgever. De bijzondere ligging van het agrarische bouwwerk bood de kans om een studio te creëeren waar men zich helemaal kan afzonderen – en zich één kan voelen met het Hollandse polderlandschap.

De voormalige schuur staat in de Molenpolder, een gebied in de Utrechtse Stichtse Vecht, waar voorheen veen werd gebaggerd en dat nu wordt gekenmerkt door lange trekgaten. Het bouwwerk staat op een uitzonderlijk gelegen perceel, tussen de openbare weg en de veenplassen. Van alle gebouwen op het perceel, staat de schuur het dichtste bij het water.

Veel gebouwen in deze agrarische regio zijn voorzien van een traditionele rieten kap. De uiterlijke kenmerken van het bouwwerk wilden we dan ook behouden: de vierkante plattegrond, de vier uitstekende roeden en het rieten dak. Bij de traditionele hooischuur hield het in hoogte verstelbare dak het hooi droog en kon het dak langs de palen op en neer bewegen. Tijdens deze herbestemming is onder het dak een comfortabele, geïsoleerde werkruimte gebouwd. Het bestaande houtwerk is kaalgeschuurd en het riet vervangen.

Aan de zijde van de openbare weg is de studio gesloten en zijn de twee blinde gevels voorzien van zwart gebrand hout. Alleen de schuifdeur verraadt dat zich onder het rieten dak een verblijfsruimte bevindt. In tegenstelling tot het exterieur is het interieur van de studio licht van kleur en strak afgewerkt. De dakkap en wanden zijn wit geschilderd en op de vloer ligt een lichtgrijze gietvloer.

Zogauw men de studio is binnen gestapt en de schuifdeur achter zich heeft gesloten, voelt men zich losgemaakt van het dagelijkse leven. De nieuwe, grote ramen van de studio zorgen voor een zee aan daglicht en een verbluffend zicht over het waterrijke veenlandschap. Vanuit de inspirerende werkruimte kijk je, tussen de legakkers door, ver de Molenpolder in.

 

Locatie: Tienhoven, Nederland
Jaar: 2023-2024
Status: Opgeleverd
Opdrachtgever: Particulier
Projectteam: Serge Schoemaker, Maiara Camilotti | Henrik Holte, Ottavia Profumo
Fotografie: MWA Hart Nibbrig

Lees meerSluiten